Csabai házak

Békéscsaba műemlékei, nevezetes épületei

Címkék

Áchim Mihály (5) Ádám Gusztáv (24) Alpár Ignác (3) Andrássy út (26) Árpád sor (3) art deco (4) átalakított épületek (44) Bajza utca (1) bankok (4) Bankó András (1) Bányai András (6) Baross utca (5) Bartók Béla út (3) Bedő Pál (2) Békéscsaba legszebb épületei (2) Békési út (2) Belanka Mihály (3) Berényi út (3) bérházak (6) Czigler Antal (3) Czigler Győző (2) Deák utca (5) Dózsa György út (2) elpusztult épületek (37) emlékművek (3) fel nem épült épületek (24) Filipinyi Sámuel (1) fürdők (3) Fürjes (1) Gerla (2) gyógyszertárak (2) Gyulai út (5) Halmay Andor (1) Hegedős Károly (2) helyi védelem (50) hidak (4) Hubert József (1) Hunyadi tér (3) ipari épületek (11) iparostanonc-iskola (1) Irányi utca (6) iskolák (19) Jamina (8) járásbíróság (1) játék (5) Jiraszek Lajos (1) Jókai utca (1) József Attila utca (2) Kalin Ferenc (2) kápolnák (1) Kármán Aladár (1) kastélyok és kúriák (9) Kazinczy utca (1) Kiss Ernő utca (2) Kis Tabán utca (1) kórház (8) Kórház utca (4) Körös part (14) Kossuth tér (8) középkor (3) kutak (2) laktanya (4) Lázár utca (3) liget (4) Lipták János (5) Luther utca (8) Madách utca (1) malmok (5) Mende Valér (1) Michnay Sándor (4) mozik (2) műemlékek (33) Munkácsy Mihály (2) Munkácsy utca (3) Münnich Aladár (2) múzeumok (5) népi építészet (21) Orbán Ferenc (1) Orosházi út (1) óvodák (2) podsztyenás házak (18) polgárházak (22) posta (2) Quittner Ervin (3) Rerrich Béla (1) Siedek Viktor (1) Szabadság tér (13) szállodák és vendéglők (8) Szarvasi út (2) szavazás (1) Szeberényi tér (10) szecesszió (11) Széchenyi utca (1) Szent István tér (15) Szlavitsek és Kondorosy (1) szobrok (5) Sztraka Ernő (13) templomok (16) Tevan Rezső (3) Tompa utca (1) vasúti épületek (11) villák (9) Wagner József (4) Ybl Miklós (3) Zamecsnik Sándor (3) Címkefelhő

Keressük Békéscsaba legszebb podsztyenás házát

2015.12.24. 14:13 - csabaihazak

Címkék: játék szavazás népi építészet podsztyenás házak

Rendhagyó bejegyzésünkben ezúttal nem a város valamelyik jelentős épületét ismertetjük, hanem játékra hívjuk olvasóinkat: keressük Békéscsaba legszebb podsztyenás házát.

Ahogy azt 11. részénél tartó, a város podsztyenás házait bemutató sorozatunkban már számos alkalommal hangsúlyoztuk, véleményünk szerint Békéscsaba építészetének ezek a különleges darabjai igazi kincset jelentenek: nemcsak szépségük, barátságos, bájos, meseszerű képük miatt, hanem azért is, mert a podsztyenás háztípus megszületése során a szlovák és a magyar kultúra keveredésével különleges épülettípus alakult ki városunkban. Az elmúlt évtizedek sajnos nem kímélték ezeket a bájos kis házakat sem: számtalan vált közülük bontás áldozatává, sokat közülük pedig olyan mértékben átalakítottak, hogy csak egy-két apró jel árulkodik egykori formájukról.  Szerencsére sok olyan podsztyenás ház áll még a városban, amely eredeti formában vagy kisebb átalakításokkal maradt ránk, azonban sok közülük nagyon rossz állapotban van és sürgős felújításra szorul. Ezzel a szavazással is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ha nem védjük meg őket, a csabai városképnek ez a különleges, értékes és egykor oly jellegzetes eleme örökre eltűnhet. Összeállításunk azt is jól mutatja, hogy hasonlóságuk ellenére mennyire változatosak ezek a házak. A szavazásra 39 ma is álló, többé-kevésbé eredeti formájában megmaradt épületet választottunk ki - aki nem találja a kedvencét, hozzászólásban is szavazhat. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a szavazásban részt vevő házakat; azokról, amelyek korábban már szerepeltek a blogban, a megfelelő linkre kattintva további képeket, esetleg bővebb leírást lehet találni.

1. 4-es honvéd u. 27.4-es_honved_u_27.jpgBár talán már nem minden részlet eredeti, és a konvektorok szellőzőrácsai egy kicsit rontanak az összképen, a podsztyena gyönyörű korlátja és az eresz alatti fűrészelt díszítés a legszebbek közé emeli ezt a házat.

2. Bánát u. 31.banat_u_31.JPGA téglaoszlopos, vakolatdíszes oromzatú podsztyenás házak egyik szép, de kevésbé ismert példája, amelyet nemrég újítottak fel.

3. Békési út 9.bekesi_ut_9.JPGAz egyszerű homlokzatú, szépen felújított ház eredeti állapotban maradt fenn. Sajnos ma már alig látszik belőle valami az elé ültetett növényektől.

4. Békési út 15.bekesi_ut_15.JPGA műemléki védelem alatt álló, barokkos oromzatú épület a Békési Úti Közösségi Házak részeként működik.

5. Békési út 17.bekesi_ut_17.jpgA 15. sz. házhoz hasonlóan műemléki védelem alatt álló, barokkos oromzatú, téglaoszlopos Meseház a város egyik legismertebb podsztyenás háza.

6. Berényi út 11. berenyi_ut_11.JPGTéglaoszlopos, ám trapéz alakú oromzatával a deszkaoromzatos házak formáját idéző, helyi védelem alatt álló épület, amelyet íves ablakai és az oromzat díszítései tesznek még bájosabbá.

7. Berényi út 12. berenyi_ut_12.JPGA szomszédos áruház építésekor szerencsére meghagyták ennek a különlegesen szép háznak az elülső felét. Sajnos a fél ház üresen áll, és a vandálok is megrongálták azóta.

8. Botyánszki Pálné utca 3.botyanszki_palne_u_3.jpgA podsztyenás házak egyik legfőbb lelőhelyének számító Botyánszki Pálné utcában álló épület a megszokottnál valamivel szélesebb, így egymástól távolabb eső ablakai, laposabb teteje is különlegessé teszi.

9. Botyánszki Pálné utca 19.botyanszki_palne_u_19.JPGA Botyánszki Pálné utca és a Perczel utca sarkán álló épület a podsztyenás házak minden jellegzetes vonását magán hordozza.

10. Botyánszki Pálné utca 21.botyanszki_palne_u_21.jpgA téglaoszlopos podsztyenás házak közül az egyik legkevésbé ismert, amihez talán az is hozzájárul, hogy sűrű növényzet mögött bújik meg.

11. Botyánszki Pálné utca 38.botyanszki_palne_u_38.jpgA kis házikót alacsonysága, a négyzet alakú ablakok és az oromzat díszítése teszi különösen bájossá.

12. Fő utca 15.fo_u_15.JPGA Mezőmegyeren álló, felújításra szoruló épület különlegességei a nagy méretű ablakok.

13. Földvári u. 31.foldvari_u_31.jpgAz 1881-ben épült ház főhomlokzata - bár talán nem minden eleme eredeti - megőrizte az eredeti képét. A legjelentősebb változás: a kontyolt nyeregtető helyett nyeregtetőt kapott, így az oromzat magasabb, és háromszög alakú lett, de továbbra is őrzi az egykori oromzat vonalát. Az ablaktáblák és az ívelt vonalú ablakkeret csak megerősíti a podsztyenás házakra amúgy is jellemző "meseház"-szerűséget. 

14. Fürjes 536.furjes_536.JPGA városközponttól messze is találhatunk ilyen gyönyörű házat.

15. Garay utca 21. garay_u_21.JPGBár formája alapján nem tartozik a legjellegzetesebb típusba, Szlovák Tájházként az egyik legismertebb podsztyenás ház. Egyike azon keveseknek, amelyek műemléki védelem alatt állnak.

16. Gellért utca 10/agellert_u_10_a.jpgA jó állapotú, eredeti állapotban fennmaradt épület különlegessége a háromszög alapú podsztyena. Kiemelkedően szép a fűrészelt díszítés.

17. Hadnagy utca 1.hadnagy_u_1.JPGA mezőmegyeri épületet a rendkívül szép fűrészelt díszítés és az ablakok teszik különlegessé.

18. Jókai utca 35.jokai_u_35.JPGA Jókai utcai háznak ugyan már nincs meg a bejárati ajtaja, de az épület többi részlete épségben megmaradt.

19. Jósika utca 66. josika_u_66.JPGBár az ablakok nem eredetiek, az összkép még nem módosult nagyon. Különlegesen szép a fűrészelt díszítés.

20. Kazinczy utca 31.kazinczy_u_31.jpgA Kazinczy utcai podsztyenás ház eredeti állapotban maradt fenn. Egyike azon kevés házaknak, amelyeknél a podszytena még mintásra van festve.

21. Kemény utca 8.kemeny_u_8.JPGA kerítés már valószínűleg nem eredeti, a homlokzat többi eleme azonban igen.

22. Kinizsi utca 20.kinizsi_u_20.JPGA nemrég még Diáktanyaként működő, műemléki védelem alatt álló podsztyenás ház eredetileg rabbilakásnak épült.

23. Körösi utca 8.korosi_u_8.JPGKülönlegesen szépek az eredeti ablakok és az ajtó.

24. Lázár utca 10.lazar_u_10.jpgA városközponthoz ilyen közel ma már kevés podsztyenás házat lehet találni. A Lázár utcai ház szerencsére jó állapotban maradt fenn.

25. Lenkey utca 15.lenkey_u_15.jpgA kiváló állapotban megőrzött, szépen rendben tartott épületet oromzatának egyedülálló díszítése teszi különlegessé.

26. Rozmaring utca 3.rozmaring_u_3.jpgNéhány részlet már nem eredeti, de a ház jó állapotban van, és az összkép változatlan maradt.

27. Szabó Dezső utca 46.szabo_dezso_u_46.jpgA sugaras dííszítésű oromzat és ajtó is különlegessé teszi ezt a házat.

28. Szabolcs utca 47.szabolcs_utca_47.jpgEredeti szépségében fennmaradt, jó állapotú podsztyenás ház.

29. Szabolcs utca 53.szabolcs_utca_53.jpgA Szabolcs utcai házak különlegesen szépek tavasszal, a virágzó fákkal.

30. Szarvasi út 51.szarvasi_ut_51.jpgA Szarvasi úton mára csak egyetlen podsztyenás ház maradt, az azonban eredeti állapotban fennmaradt, kiemelkedően szép - sajnos ma üresen áll.

31. Szent László utca 29.szent_laszlo_utca_29.JPGEz a szép ház is üresen áll, állapota egyre romlik.

32. Tessedik utca 56.tessedik_u_56.jpgA Tessedik utcában álló podsztyenás házat szokatlanul nagy ablakai teszik különlegessé.

33. Tompa utca 7.tompa_u_7.JPGAz 1885-ben épült ház ma is eredeti szépségében látható - csak a nádtetőt cserélték cserépre 1918-ban.

34. Tompa utca 50.tompa_u_50.JPGMeseszerűen felújított podsztyenás ház.

35. Trefort utca 10.trefort_u_10.jpgA többi gyönyörű részlet mellett a régi festést is őrző házra már nagyon ráférne egy felújítás. (Frissítés: ez a gyönyörű ház sajnos ma már nem áll.)

36. Vasvári Pál utca 15.vasvari_pal_u_15.jpgGondosan felújított ház értékes eredeti részletekkel.

37. Vasvári Pál utca 20.vasvari_pal_u_20.jpgAz új, osztatlan ablakokat leszámítva teljesen a régi időket idézi ez a ház.

38. Zrínyi utca 34. zrinyi_u_34.JPGAlighanem a város legrégebbi ma is álló podsztyenás háza 1839-ből, amely nagyon megérdemelné a lehető leggondosabb felújítást.

39. Zrínyi utca 38.zrinyi_u_38.JPGEz a ház néhány éve újult meg, és bár néhány részlet megváltozott, a ház szépsége a régi maradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaihazak.blog.hu/api/trackback/id/tr117804120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érvsebész 2019.03.11. 17:54:31

Nem találtam a sorozatban nyomát ennek a Dessewffy utcai háznak, amely a naiv falfestmények miatt érdekes. Szívesen olvasnék arról, vajon ki és milyen indíttatásból festette a stilizált népviseletbe öltözött fiatalok mellé a hetvenes-nyolcvanas évek építőtábori románcait idéző kempinggatyás-miniszoknyás fiúkat és lányokat

https://www.google.com/maps/@46.6925828,21.0830967,3a,43.1y,120.11h,88.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sStut7Z4hNcLF9MVorJ0yhA!2e0!7i13312!8i6656

Érvsebész 2019.03.11. 17:56:54

Bocs, nem működik a link. A Pulszky utca és a Dessewffy utca sarkán álló lakatlan házról van szó.

Érvsebész 2019.03.15. 06:05:26

@csabaihazak: köszönöm és gratulálok, nagyon jó a blog!
süti beállítások módosítása