Csabai házak

Békéscsaba műemlékei, nevezetes épületei

Címkék

Áchim Mihály (5) Ádám Gusztáv (24) Alpár Ignác (3) Andrássy út (26) Árpád sor (3) art deco (4) átalakított épületek (44) Bajza utca (1) bankok (4) Bankó András (1) Bányai András (6) Baross utca (5) Bartók Béla út (3) Bedő Pál (2) Békéscsaba legszebb épületei (2) Békési út (2) Belanka Mihály (3) Berényi út (3) bérházak (6) Czigler Antal (3) Czigler Győző (2) Deák utca (5) Dózsa György út (2) elpusztult épületek (37) emlékművek (3) fel nem épült épületek (24) Filipinyi Sámuel (1) fürdők (3) Fürjes (1) Gerla (2) gyógyszertárak (2) Gyulai út (5) Halmay Andor (1) Hegedős Károly (2) helyi védelem (50) hidak (4) Hubert József (1) Hunyadi tér (3) ipari épületek (11) iparostanonc-iskola (1) Irányi utca (6) iskolák (19) Jamina (8) járásbíróság (1) játék (5) Jiraszek Lajos (1) Jókai utca (1) József Attila utca (2) Kalin Ferenc (2) kápolnák (1) Kármán Aladár (1) kastélyok és kúriák (9) Kazinczy utca (1) Kiss Ernő utca (2) Kis Tabán utca (1) kórház (8) Kórház utca (4) Körös part (14) Kossuth tér (8) középkor (3) kutak (2) laktanya (4) Lázár utca (3) liget (4) Lipták János (5) Luther utca (8) Madách utca (1) malmok (5) Mende Valér (1) Michnay Sándor (4) mozik (2) műemlékek (33) Munkácsy Mihály (2) Munkácsy utca (3) Münnich Aladár (2) múzeumok (5) népi építészet (21) Orbán Ferenc (1) Orosházi út (1) óvodák (2) podsztyenás házak (18) polgárházak (22) posta (2) Quittner Ervin (3) Rerrich Béla (1) Siedek Viktor (1) Szabadság tér (13) szállodák és vendéglők (8) Szarvasi út (2) szavazás (1) Szeberényi tér (10) szecesszió (11) Széchenyi utca (1) Szent István tér (15) Szlavitsek és Kondorosy (1) szobrok (5) Sztraka Ernő (13) templomok (16) Tevan Rezső (3) Tompa utca (1) vasúti épületek (11) villák (9) Wagner József (4) Ybl Miklós (3) Zamecsnik Sándor (3) Címkefelhő

Áchim–Ondroviczky-malom

2020.11.16. 08:18 - csabaihazak

Címkék: malmok elpusztult épületek Körös part

Penza ltp. 27. helyén (régi cím szerint Felső-Körös sor 27.)

A későbbi Áchim–Ondroviczky malmot Milyó Mátyás építtette 1873-ban saját portáján, Knack Ernő gépésszel. 1907–08-ban Áchim László (Békéscsaba utolsó bírája, ipartestületi alelnök) és Ondroviczky Pál tulajdonosok több síkszitával, felvonóval bővítették a malmot.90_1_726_achim_malom_bcsaban_a_felso-koros_soron_a_penza_ltp_21_sz_haz_helyen_bekescsaba.jpgAz Áchim–Ondroviczky-malom. Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum,Történeti dokumentáció gyűjtemény 90.1.726

1907. szeptember 11-én súlyos baleset érte Áchim László malomtulajdonost, aki ki akarta próbálni az újonnan beépített felvonókészüléket. Kétszer is baj nélkül vonatta fel magát, mikor azonban harmadszor is felszállt, a felvonó a magasból lezuhant. Az esés oly szerencsétlen volt, hogy Áchim László jobb bokája fölött nyílt csonttörést szenvedett. A súlyosan sérült vállalkozót kórházba szállították. 

Az Áchim–Ondroviczky-malom a csabai malmok közül elsőként, 1912-ben elsőnek tért át villamos hajtású üzemre.

1921 augusztusában az Áchim és Ondroviczky gőzmalmi cég messzemenő pártfogásra érdemes ajánlatot terjesztett a városi tanács elé. A korábbi, óriási áldozatokat követelő tervekkel szemben úgy tűnt, hogy az új elképzelésben a megvalósítás minden lehetősége megvan. A beadvány szerint az Áchim–Ondroviczky cég hajlandó volt a tulajdonát képező, Felső Körös sor 25. sz. alatti telken egy gőz- és kádfürdőt építeni. A fürdőben 4-5 kádat, egy langyos, egy meleg és egy hideg medencét, tusokat, gőzkamrát és húsz-huszonkét vetkőző kabint terveztek elhelyezni a szükséges modern mellékhelyiségekkel, fűtött folyosóval és különböző felszerelésekkel. A vízszükségletet a Körös-csatornába süllyesztendő kút segítségével tervezték kinyerni megfelelő szűrőkészülékeken keresztül, valamint a fürdőt gőzmalom üzemével tervezték összekötni a malom fáradt gőzének felhasználásával, aminek révén jelentősen csökkent volna az üzemeltetés költsége, ugyanis így nem volt szükség külön gőzkazán és gyárkémény építésére, sőt munkaerőben is igen nagy megtakarítást jelenthetett volna. A tervezet 350 ezer koronára becsülte az építés költségét, amely a berendezés és az üzembe helyezés költségeivel kétmillió koronára nőtt volna. Áchimék a tervezett vállalkozáshoz a várostól mindössze annyi segítséget kértek, hogy az építkezéshez szükséges kétmillió koronás kölcsön kamatait a város fizess mindaddig, amíg a kölcsöntőke annyira le nem csökken, hogy a fürdő jövedelméből az esedékes részleteken kívül a kamatok is törleszthetők legyenek. A számítások szerint ez kb. hat évet vett volna igénybe.

Áchim László malomtulajdonos, Békéscsaba nagyközség utolsó bírája, az ipartestület volt elnöke, a Békésmegyei Kereskedelmi Bank igazgatója, városi képviselőtestületi tag, aki évekig volt a Békésmegyei Molnár Szövetség elnöke is, 1927-ben hunyt el. 1935-ben a malom feles társrészét örök áron megvette Áchim László mérnök és azt saját neve alatt vezette tovább.

1936. május 8-án éjszaka a malom pénztárát kirabolták. Egy óra tájban kocsi haladt el a malom előtt. A rajta ülőknek feltűnt, hogy a malom kétszárnyas ajtaja tárva-nyitva áll. Szóltak a legközelebbi őrszemes rendőrnek, majd felkeltették a malomépület mellett lakó Áchimékat. Az első percekben azt hitlék, hogy nem történt semmi, csupán a malom ajtaja maradt megfejthetetlen módon nyitva. Az iroda sem volt zárva, a kulcsot ott találták az ajtóban, pedig mindig a malomban álló könyvelőállvány fiókjában tartották. Az irodában az íróasztal baloldali fiókja, ahol nagyobb mennyiségű pénzt őriztek, zárva volt. Áchimék csupán elővigyázatosságból kinyitották ezt a fiókot és meglepetéssel állapították meg, hogy mintegy kétszáz pengő hiányzik belőle. Az ismeretlen tettes álkulccsal nyitotta ki a nagy ajtót, tudta, hol áll az iroda kulcsa és álkulccsal kinyitotta az íróasztal fiókját. Sok ideje lehetett, mert a fiókot be is zárta, de az ajtót valamiért nyitva hagyta s a szél tárta ki valószínűleg mindkét szárnyát. A fiókban maradt még pénz, mintegy 15 pengő és ott volt a másik fiók kulcsa, amivel hetven pengőhöz lehetett volna hozzáférni. A betörő szórakozottságét annak tulajdonítottják, hogy valószínűleg nem használt zseblámpát sem, hanem a holdvilág és a malom előtti utcai villany segítségével dolgozott. Sok ideje lehetett, mert a fiókot be is zárta, de az ajtót valamiért nyitva hagyta s a szél tárta ki valószínűleg mindkét szárnyát. A fiókban maradt még pénz, mintegy 15 pengő és ott volt a másik fiók kulcsa, amivel hetven pengőhöz lehetett volna hozzáférni. Az a körülmény, hogy a betörő tudta, hol áll az iroda kulcsa, arra utalt, hogy a tettes olyan ember, aki ismerős a malomban. Alkalmazottat 1928 óta nem bocsátottak el a malomból, így ilyen irányban nem lehetett senkit sem gyanúsítani, ellenben sok ember megfordult ott naponta, akik megfigyelhették, hogy mi a szokás. A detektívek még az éjszaka folyamén végigjárták a környékbeli kocsmákat. Az újsághírekben nem találtuk nyomát annak, hogy a tettest elfogták volna.

A malmot a Penza lakótelep építése előtt bontották le.

Felhasznált irodalom:
[1] Ádám Gusztáv: Békéscsaba műszaki vonatkozású alkotásai, kézirat, 1939.
[2] A csabai ipartestületi alelnök balesete, Békésmegyei Közlöny 34. évf. 72. sz., 1907. szept. 12.
[3] Malomépítések és átalakítások, Molnárok Lapja 15. évf., 34. sz., 1908. aug. 22.
[4] Áchim László, Békésmegyei Közlöny 54. évf. 78. sz., 1927. ápr. 6.
[5] A halavány hold világánál betörő fosztotta ki az Áchim és Ondroviczky malom pénztárát, Békésmegyei Közlöny 63. évf. 107. sz., 1936. május 9.
[6] Áchim László, BékésWiki.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabaihazak.blog.hu/api/trackback/id/tr1216283772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása